Välkommen vecka 24

Välkommen vecka 24 
(idag är jag 23+1)
V24Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen
: Fostret väger cirka 650 gram och är ungefär 30 centimeter långt och skall de resterande veckorna femdubbla sin vikt.. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
Egna tankar om föregående vecka: Jag fortsätter att må fantastiskt bra, har inte känt av ryggen eller andra besvär vilket är riktigt skönt. Har många gravida vänner som dom flesta känner av ryggen. Hoppas verkligen att det håller i sig, var lite orolig i början av graviditeten om min rygg är svag men än så länge är det ju inte så mycket tyngd att bära på. I helgen såg jag för första gången sparkar utifrån. Lilla gullungen hade sparkparty och magen verkligen pekade åt alla möjliga håll. Tyvärr var inte Richard hemma så han missade det. Känner av bebisen när jag ligger men nästan inget alls om jag står eller sitter ner.
Annonser

3 thoughts on “Välkommen vecka 24

  1. Tack för varningen men jag har själv provat den och tycker inte den satt jättefult. Upplevde den som stor i storleken men det är ju bara att ta en eller två storlekar mindre. Håller med om att den var bred, men det är jag också 😉 så det såg inte konstigt ut. Nu provade jag den bara snabbt, men jag tror ändå den sitter olika på olika kroppar 🙂

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s