Välkommen vecka 30

Välkommen vecka 30 ♥ (Är 29+0 idag)

Vecka 30Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk ”kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Bebisen: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram (uppskattades väga 1606g i lördags, +15% än genomsnitt). Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Egna tankar om föregående vecka: Senaste två veckorna har varit väldigt oförändrade, känner mig inte särskilt mycket större med lilla fröken i magen växer som hon ska. Känt av foglossning fram samtidigt som växtvärken jag upplevde tidigare har försvunnit. Att ställa sig upp efter att ha suttit/legat länge är dock ingen höjdare..så vankar runt lite på jobbet när jag springer på toa 50ggr i timman. Arbetsställningen på jobbet är inte den bästa vi får väl se hur länge det går. Får sammandragningar då och då men känns som det lugnat sig lite. I lördags var vi på 3D-ultraljud i Malmö och fick massa söta bilder – och även bekräftat att det är en flicka. Vi filurar på namn men kommer inte så långt..hum känns som vi behöver nya förslag. Skulle varit hos barnmorskan i eftermiddags men hon bokade om till på fredag. Ska bli spännande att se hur kurvan utvecklar sig för lilla sessan.

Annonser

Tyck till!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s